Úvod Hledání On-line hry On-line testy Předplatné Jak podpořit Blogovník Provozní podmínky Zásady ochrany osobních údajů
 



Návštěvy
Celkem:554016
počítadlo ALAWARE.CZ

Úvodní strana  Knižní recenze





Proč ničíme knihovny?

Posledních deset let jsem svědkem úpadku českých knihoven. Zatímco dříve byla knihovna jedním ze SYMBOLŮ české kultury a gramotnosti obyvatelstva, v dnešní době je knihovna zástupcem úpadku. A hned si vysvětlíme, proč.
kliknout a zobrazit celý článek.....
17.08.2016,21:04



Recenze knihy: Kir Bulyčov: Alenka z planety Země

Alenku z planety Země jsem před mnoha lety přečetl jako malý kluk jedním dechem. Byla půjčena z knihovny a v obchodě se sehnat nedala. Kdo si tuto knihu tenkrát koupil, už si ji nechal. Je to jedna z vynikajících knih pro děti, kterou si může přečíst i dospělý. A hned napíšu proč. Kniha je totiž psána z pohledu tatínka malé Alenky a vypráví o dobrodružství malé desetileté holčičky, které zažila na cestě vesmírem.
kliknout a zobrazit celý článek.....
12.08.2016,20:12


Recenze knihy: Rob Swigart: Cesta časem

Znám dvě perfektní knihy, které si dělají legraci ze smrti. Toto je jedna z nich. Rob Swigart zmixoval vše posvátné a vytvořil legrační knihu, která nás zároveň vede k přemýšlení. Život, láska, smrt, čas, sex, Bůh a počítač.
kliknout a zobrazit celý článek.....
06.06.2016,19:18


Recenze knihy: A. a B. Strugačtí: Ničivá vlna

Myslel jsem, že znám dílo těchto dvou geniálních spisovatelů, ale Ničivá vlna zůstávala dlouhou dobu bez povšimnutí v mé knihovničce. Malá, tenká kniha zdánlivě nevzbuzovala příliš mnoho nadějí na zajímavou četbu. Ukázalo se, že to není tak úplně pravda.
kliknout a zobrazit celý článek.....
19.05.2016,22:07


Pád knižního trhu, je kniha zbytečnost, proč kupovat knihu?

S prudkým vývojem informačních technologií se zrychlila výměna informací. Zatímco dřív stačilo napsat klasický papírový dopis a čekat dlouhé dny na odpověď, dnes píšeme e-maily, posíláme smsky nebo rovnou telefonujeme. Pokud si někdo potřebuje přečíst nějakou informaci, většinou naťuká do internetového prohlížeče příslušnou internetovou adresu. Proč kupovat noviny, časopisy nebo dokonce knihu? Je potřeba přečíst si knihu? Velké množství knih je ke stažení na internetu v elektronické podobě.
kliknout a zobrazit celý článek.....
09.03.2016,10:08


Recenze knihy: A. S. Pergill, J. A. Poloni: Conan a nefritový amulet

Podařené dílo. Perfektně napsaná kniha o cimmeriánském barbaru Conanovi, která absolutně zapadá do Howardova díla. Pouze s jedinou drobnou chybkou - knihu nenapsal pan Howard.

Conana málem zabije tajemný nefritový amulet, který byl očarován kouzly Sestyxe, kouzelníka knížete Gerovia. Kníže se hodlal zbavit jednoho bohatého kupce a rozhodl se obětovat Conana. Seveřanský barbar léčku přežil a nakonec se pomstil. Osud jej zavál do jižních zemí, kde přijal úkol kněze odpadlické sekty thillitů. Musí získat posvátný předmět - nefritovou hlavičku opičí bohyně Thillis.
kliknout a zobrazit celý článek.....
16.02.2016,07:53


Seznam českých knih o barbaru Conanovi

Možná spíše sám pro sebe, sestavil jsem seznam českých knih o barbaru Conanovi. Některé z nich už ve sbírce mám, jiné budu teprve shánět. Seznam není pojat jako soupis jednotlivých vydání, ale knih, které lze za jistých okolností někde sehnat. Tam, kde je značka "x", už tuto knihu ve sbírce mám....
kliknout a zobrazit celý článek.....
15.02.2016,11:47


Recenze knihy: A. S. Pergill: Conan a sedm dní do úplňku

Před časem jsem vychvaloval knihu Conan a Pán stříbrného netopýra. Byla skutečně dobrá. Natěšený jsem se pustil do četby knihy Conan a sedm dní do úplňku od stejného autora. Nejspíš se jednalo o nějakou prvotinu, protože mě docela zklamala...

Připadá mi, jakoby knihu Conan a sedm dní do úplňku psal nějaký lékař se specializací gynekologa, nebo přinejmenším patolog. Celá kniha se motá kolem jednoho problému, jak dívky v chrámu měsíční bohyně přicházejí o panenství. A budeme-li mluvit jazykem autora - lékaře, tak "o věneček".
kliknout a zobrazit celý článek.....
15.02.2016,11:01


Recenze knihy: Karl Edward Wagner: Conan Cesta králů

Pravděpodobná jediná kniha o Conanovi z pera Karla Edwarda Wagnera. Autor píše velice čtivě, ale neměl jsem z knihy dobrý pocit a hned vám povím proč. Pokud bych si celý ten děj přenesl do Francie nebo Španělska 18. století, tak by se dalo říct, že je to dobrá kniha, pasující na dané časové období. Ale tato kniha nemá být o francouzské revoluci, ale o Conanovi a prastarém světu před tisíci lety!!!
kliknout a zobrazit celý článek.....
15.02.2016,07:51


Recenze knihy: Poul Anderson: Conan Rebel

První conanovka, kterou jsem si od Poula Andersona přečetl. A vypadá to, že je to také jediná kniha z Conanova světa, kterou tento autor napsal. Autor si vzal ušlechtilý cíl, a to seznámit nás s části Conanova života, kdy brázdil moře s obávanou pirátkou Belit. Nejprve jsem si myslel, že kniha bude nudné vyprávění o neustálých přepadech stygijských lodí a zároveň romance o vztahu Conana a Belit, ale naštěstí jsem se zmýlil. DOST DOBRÉ!
kliknout a zobrazit celý článek.....
15.02.2016,07:36


Recenze knihy: John Maddox Roberts: Conan a lovci lidí

John Maddox Roberts je vyjímečně talentovaný spisovatel. Kvalitu potvrdil také v této knize o legendárním Conanovi. Děj je natolik barvitý, že čtenáři probouzí všechnu jeho představivost a vypovídací hodnota knihy je na podobné úrovni, jakoby čtenář události viděl vlastníma očima a nebo si je dokonce prožil.

Conana na začátku knihy najdeme v turanském vězení, kde připoután řetězi a prakticky bez šance na únik. Díky pomoci spoluvězně Osmana se z vězení nakonec dostane, vrátí se ke své loupeživé bandě a naplánují neuvěřitelnou loupež: poklad místokrále, který je skrytý v Ahrímanově chrámu.
kliknout a zobrazit celý článek.....
15.02.2016,07:18


Recenze knihy: Leonard Medek: Conan Studna Ghůlů

O Leonardu Medkovi jsem ještě neslyšel. Podle jména se jedná o českého spisovatele a tato kniha je první kniha o Conanovi, kterou tento autor napsal. Poprvé vyšla v r. 1997, tedy v roce, kdy jsem ještě o Conanovi příliš nevěděl a prodléval jsem na trapné vojenské službě za mrzký žold této maličké zemi, jež je pouhou hračkou v rukou mocných tohoto světa.
kliknout a zobrazit celý článek.....
14.02.2016,06:54


Recenze knihy: John Maddox Roberts: Conan Neohrožený

Této knize o Conanovi jsem se dlouho vyhýbal. Kvůli divnému jménu autora a kvůli zdánlivě marketingovému názvu knihy "neohrožený". Ovšem, byla to chyba. Kniha patří snad vůbec k nejlepším conanovkám, které kdy byly napsány a svou kvalitou snad i překonává Howarda!
kliknout a zobrazit celý článek.....
13.02.2016,14:12


Recenze knihy: L. Sprague De Camp: Conan a pavoučí bůh

Autor, kterým tentokrát není Robert Ervin Howard, ale jeden z jeho následovníků L. Sprague De Camp, nás v předmluvě vybízí, abychom posoudili, zda dostatečně kvalitně dodržel styl a slov Howardův, a zejména zda působí Conanův příběh věrohodně, jakoby jej psal samotný Howard. Povíme si víc v následujícím textu.
kliknout a zobrazit celý článek.....
13.02.2016,07:56


Recenze knihy: A.S.Pergill: CONAN a pán stříbrného netopýra

U Barbara Conana ještě nějakou chvíli zůstaneme. Proč? Protože tato tématika má něco do sebe :-). Už teď slyším spoustu protestujících hlasů včetně mé drahé polovičky, nicméně, nedá se. Barbar Conan je silný motivační faktor. Pro čtenáře znamená vybočení z dnešní šílené reality. Mentální odpočinek. Vědomí, že svět může vypadat jinak, než vypadá dnes. Ano, nebezpečněji, ale svobodněji. Pojďme tedy do světa, kde ozbrojit se nebylo sprosté slovo, kde zbraň neznamenala, že kdo ji viditelně nosí, je terorista, a kde zvítězil ten, kdo byl chytrý a silný z hlediska přírodních zákonů a nikoli z hlediska státních zákonů, předpisů a norem.
kliknout a zobrazit celý článek.....
25.07.2015,18:56


Recenze knihy: Robert E. Howard: Almuric

Snad úplně první román, který slavný spisovatel Robert E. Howard napsal. Příběh muže Esau Cairna, který se dostal na vzdálenou planetu, kde platí jen jeden jediný zákon. Zákon silnějšího. Mezi domorodými obyvateli si nejprve musí svými činy zajistit respekt a teprve potom se lze utkat s největším zlem této planety, s ďábelskými Yagy.
kliknout a zobrazit celý článek.....
05.07.2015,14:35


Recenze knihy: Robert Ervin Howard: Conan: Hodina Draka

Kniha také vycházela pod názvem Conan Dobyvatel. Nemylte se, s filmem stejného názvu má společné jen to jméno... Pokud bych měl porovnat scénář filmu a děj této knihy, kniha dostane sto bodů a film asi tak deset.

Neuvěřitelně napsaná kniha s ohromnou fantazií autorovou, která žene celý příběh k závratnému vyvrcholení. Střet Conana, krále Aquilonie, s obávaným čarodějem Xaltotunem nese s sebou neúnavný náboj plný zvratů, bojů, dobrodružných cest a velkých bitev. Jestliže kniha povídek CONAN BARBAR byla skvělá, pak tato kniha je jedním slovem VELKOLEPÁ.
kliknout a zobrazit celý článek.....
04.07.2015,19:40


Recenze knihy: Robert E. Howard: CONAN BARBAR

Nevím, proč se ve školní literatuře na školách přeskakuje spisovatel Robert E. Howard, který je považován za zakladatele fantasy literatury. Z hlediska umění napsat čtivé dílo, které nám ukazuje, jak mohli lidé žít a bojovat před tisíci lety, je kniha malý zázrak.
kliknout a zobrazit celý článek.....
16.05.2015,18:12


Recenze knihy: Herodotos Halikarnésský: Dějiny

Zapomeňte na školní hodiny dějepisu. Zahoďte tituly historiků. Ponořte se do knihy, která je stará více než 2400 let. Sami si přečtěte od přímého svědka a řeckého dějepisce, jak žili naši předkové, co znali, čemu věřili.

Kniha se skládá z devíti knih, jejichž je Herodotos autorem.Je velmi obsáhlá a já jsem z ní přečetl asi třetinu a hodlám v četbě pokračovat. Protože jsou moje zážitky z knihy čerstvé a moje dojmy ohromné, chci se s vámi o tyto zkušenosti podělit.
kliknout a zobrazit celý článek.....
19.10.2014,12:16


Recenze knihy: Kirill Bulyčov: Země je příliš daleko

Kirill Bulyčov je autorem mnoha knih, z nichž nejznámnější je Alenka z planety Země, Agent kosmické flotily nebo Mimozemšťané v Guslaru. Jeho styl je ve většině knih satirický, vtipný, zábavný. Píše samozřejmě zejména vědecko-fantastickou literaturu a tak i román Země je příliš daleko patří do tohoto žánru. Tentokrát Kirill Bulyčov pojal tématiku mnohem vážněji. Na vzdálené bezejmenné planetě ztroskotala kosmická expedice a uvázla na desítky let v drsné a nepřátelské divočině.
kliknout a zobrazit celý článek.....
10.10.2014,20:58


Recenze knihy: I. Jefremov: Mlhovina v Andromedě

A zase ten Jefremov :-). Vynikající sovětský spisovatel vědeckofantastické literatury. Mlhovina v Andromedě předchází děj knihy Hodina Býka. Podle kritiky to je utopický román o ideální lidské společnosti. Je radost takový román číst. Každý člověk je kladnou postavou, neexistují války, nenávist, zločin je zcela vymýcen. Děj románu se odehrává ve dvou rovinách, jedna je výprava hvězdoletu Tantra, který uvízne na oběžnici neviditelné "železné hvězdy" třídy T. Druhá linie sleduje příběh lidí na Zemi, jejich komunikaci s jinými mimozemskými civilizacemi a starosti, které lidskou civilizaci provázejí i v takovém období utopie... Jsou to starosti o přežití lidstva a jeho rozvoj. O dosáhnutí další vývojové mety a poznání dříve nepoznaného.
kliknout a zobrazit celý článek.....
05.10.2014,20:15


Recenze knihy: Clifford D. Simak: Poselství z vesmíru

Kniha povídek od jednoho z nejlepších autorů literatury science-fiction. Nalezneme zde povídky Přistěhovalec, Projekt Kelly, Smutkem opilý, Dvojník, Smrt v domě, Soused, Všechny pasti Země. V každé je obsažen jako ústřední motiv mimozemšťan, pokaždé jiný a pokaždé s jinou zápletkou.

Trochu jsem se bál, že ve světle 21. století už nebudou povídky technicky aktuální. Ale jsou. Nejenže nezastaraly, ale navíc ukazují, jak by mohla vypadat budoucnost, pokud se člověk nezničí celosvětovou válkou nebo nepodlehne nějaké živelné katastrofě.
kliknout a zobrazit celý článek.....
20.07.2014,22:06


Frank Herbert/Bill Ransom: Kristova epizoda - o knize

Kristova epozida je součástí širšího cyklu Série Pandora a odehrává se na planetě jménem Pandora.
kliknout a zobrazit celý článek.....
05.04.2014,19:36


Recenze: Antonín Horák: O Slovanech úplně jinak

Aneb - Co nebylo o Slovanech dosud známo. Kniha vydaná před více jak dvaceti lety, kterou prakticky nikdo nezná. Přiznám se, byl jsem poměrně skepticky, co mi kniha může dát. Všechno jsme se učili ve škole. Slované se v 6. století uchýlili pod velením statečného praotce Čecha na Říp :-), do země oplývající mlékem a strdím, kde nikdo nebydlel a tak mohl následovat ničím nerušený rozvoj slovanské země přes Sáma, Kroka, statečné Přemyslovce, Čechy milující Lucemburky, Jagellonce a Habsburky....
kliknout a zobrazit celý článek.....
15.02.2014,13:49


Bhagavadgíta - Píseň Vznešeného

Poprvé jsem se s Bhagavadgítou setkal v mých cca 16ti letech. Ani vlastně nevím, jak jsem na ni narazil. Chtěl jsem si přečíst něco indického, duchovně zaměřeného. Nejspíš jsem četl životopis spisovatele Johann Wolfgang von Goethe. Právě tento spisovatel měl Bhagavadgítu ve zvláštní oblibě. A tak jsem si ji musel přečíst.
kliknout a zobrazit celý článek.....
09.07.2013,06:28


Počet vypsaných článků na stránce: 25 z celkem 68 článků.
1  2  3  
název a sídlo firmy: Josef Nádběla - ALAWARE IČ: 75811511,  sídlo: Moravská 617/18, Chropyně
Firma je zapsána do živnostenského rejstříku pod názvem 'Josef Nádběla', odkaz zde.
Jsme neplátci DPH.

Webový systém NÁDBĚLA WEB INFINITY 1.1.21D - Copyright Josef Nádběla - ALAWARE 2023 - Všechna práva vyhrazena.
CSS 3.0, PHP 5.4.20 STRICT (verze PHP na hostingu: 5.4.20), XHTML 1.0 Strict
Odladěno pro Internet Explorer 9-11; Mozilla Firefox 12-57; Opera 11,12; Google Chrome 20-34, Maxthon Cloud Browser v4.0.3.6000.
v