Kolega mi nedávno prozradil, že čokolády často obsahují palmový tuk, který je zdraví škodlivý. Pokusil jsem se zjistit veškeré dostupné informace, jak to vlastně se škodlivostí palmového tuku nebo palmového oleje je. Podle časopisu www.dtest.cz je palmový ojej často maskován za nevinné označení "rostlinný olej". Z tohoto důvodu se zákazník nedozví, že potravina obsahuje právě tento typ oleje. Na internetu existuje velké množství článků, z nichž mnohé tvrdí, že palmový olej je neškodý a jiné zase, že palmový olej je lidskému zdraví škodlivý. Jak je to ve skutečnosti?
Jako vždy se lidé na palmový olej dívají buďto skrz černé nebo růžové brýle.
Palmový olej se vyrábí z rostliny, která se jmenuje "palma olejová". Z hlediska jeho "kuchyňských" vlastností patří mezi lepší oleje pro smažení a vaření. Jídlo smažené na palmovém oleji dobře chutná. Olej se nepřepaluje, příliš se do smaženého jídla nevstřebává. Olej si dlouho uchovává svoje vlastnosti, hodí se také do fritéz. Palmový olej se velmi často používá ke smažení bramborových lupínků (brambůrky). Dobrou chuť :-).
Z hlediska obsahu nasycených mastných kyselin jej mnozí lidé řadí mezi nezdravé oleje, ale opak je pravdou.
Palmový olej neobsahuje cholesterol, má vliv na zvyšování dobrého HDL cholesterolu a snižuje negativní LDL cholesterol. Má vyšší obsah přírodního vitamínu E, antioxidantů, prokurzorů vitamínu A, betakarotenu, koenzymu Q10 a vitamínů D a K. Látky, které obsahuje palmový olej patří k látkám, které se považují na ochranné proti infarktu.
Proti palmovému oleji se vede masivní "zelená" propaganda zejména z důvodu, že při jeho "těžbě" jsou káceny pralesy a tím dochází ke snižování počtu opic - orangutanů. Tady si musí říct každý z vás, zda raději pojí sádlo a zabije vepře nebo palmový olej s podporou smrti orangutanů a kácení pralesů :-).
U palmového oleje lze mluvit o jeho škodlivosti až teprve tehdy, pokud je nějakou formou "ztužený". Takto upravený olej se dává do čokoládových výrobků a v této formě je opravdu zdraví škodlivý protože už to vlastně není panenský, originální palmový olej.
Palmový olej se také vyskytuje ve dvou druzích. Palmový olej z dužiny plodů a palmojádrový olej. Ze zdravotního hlediska je údajně špatný právě palmojádrový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které dosahují vyšších hodnot než u sádla. Zdravé tělo si s nasycenými mastnými kyselinami poradí. Velké množství požitých mastných kyselin může vést k vyšší tvorbě cholesterolu v krvi.
Pokud tedy shrneme výše uvedené informace, tak nejvíce
zdraví neprospěšný je palmový olej obsažený v čokoládách a ve sladkých výrobcích. Vzhledem k nízké ceně palmového oleje se s tímto typem oleje setkáme všude. V restauracích, při nákupu brambůrků a jiných předsmažených dobrot. Palmovému oleji se prakticky nedá vyhnout. Jeho kvalita je pro kuchyňskou přípravu jídla dobrá, zejména pokud se jedná o panenský olej. Podle mého názoru není škodlivější více než jiné oleje. Jestliže budete palmový olej používat s mírou a nepřehánět to, mělo by všechno být v pořádku.
Zdroj:http://www.dtest.cz/clanek-2520/palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak?gclid=CJitpfikh74CFQvHtAodum0AUQ
http://www.vitalia.cz/clanky/kokosovy-a-palmovy-olej-velmi-levne-tuky/
http://www.lidicky.cz/diskuse-nazory/potraviny/palmovy-olej
http://cs.wikipedia.org/wiki/Palmov%C3%BD_olej
názor a zkušenosti autora