Index krize v ČR.
Úvod Hledání On-line hry On-line testy Odkazník Registrace Jak podpořit Blogovník Provozní podmínky Zásady ochrany osobních údajů
 



Návštěvy
Celkem:613105
Tento rok:61311
Měsíc:1170
Včera:197
Dnes:56
Online:5
počítadlo ALAWARE.CZ

Úvodní strana  Prohlížení článků  Všechny články





Oprašování starého notebooku Asus X51L

S notebooky se to má tak, že nejprve jsem si myslel, že je to naprosto úžasná hračka, ale skuhral jsem na cenu, která byla příliš vysoká. Pak jsem to zkusil a začal na Hewlett Packard NX9020 (Windows XP Home), který jsem si pořídil v krvavé ceně někdy v roce 2005. Od začátku byla malá závada na displeji ve formě svítivého pixelu. Po dvou letech začaly problémy s pevným diskem a vyskytly se další závady, až jsem to nevydržel a dva a půl roku starou plečku prodal za naprosto zlomkovou cenu.
kliknout a zobrazit celý článek.....
13.03.2021,20:50



Porovnání výkonnosti mobilů Nokia a Samsung

Vzhledem k tomu, že jsem před několika lety vytvořil univerzální porovnávátor výkonnosti mobilů s Androidem, Symbianem a počítačů s Linuxem i --cenzored-- widlemi, lze z mé strany si pohrát a porovnat několik mobilů s různými systémy. A já si hraji rád :-).
kliknout a zobrazit celý článek.....
06.09.2020,08:31


Skládáme úsporný počítač s deskou miniITX v r. 2020

Text navazuje volně na předchozí dva články o úsporných počítačích. Odkazy najdete ve zdroji níže. Sestavením úsporného počítače sledujeme na prvním místě úsporu elektrické energie. Pokud se k úspoře přidá také tichý chod a dostatečný výkon + operační systém je zadarmo, co víc si lze přát?
kliknout a zobrazit celý článek.....
18.07.2020,18:27


Recenze: Tablet HUAWEI MediaPad T3 7 a obecně k tabletům

Tablety mě nějak netáhly. K čemu vlastně jsou? Jako telefon, pokud by šla (u těch dražších) zasunout simka, jsou i ty nejmenší obludně veliké. Po kapsách se to tak nějak nosit nedá. Klávesnici to nemá, i když externí jde sehnat a připojit. Jednoduše mi nákup tabletu připadal jako marnivost. Někteří známí koupili tablet pro velice malé děti a většinou to končilo tabletem rozbitým. Avšak ukázalo se, že tablet má určitý přínos.
kliknout a zobrazit celý článek.....
20.07.2018,11:13


Upgrade úsporného počítače 2018

Před cca čtyřmi lety jsem si pořídil úsporný počítač, který mi dlouhé roky sloužil jako úsporný server. Na desce byl aktivní chladič procesoru a to mi vadilo, protože stále byl na moje citlivá ouška poměrně hlučný. Z tohoto důvodu jsem před několika týdny přehodil supertichý stroj za tento počítač, což se naneštěstí odrazilo také v tom, že při přesunu serveru došlo ke konfigurační chybě (poškození virtuálu při určité konstelaci nastavení) a přišli jsme o několik dní. Na Blogovníku tedy zmizelo několik článků, které se mi nechtělo znovu psát.
kliknout a zobrazit celý článek.....
14.04.2018,13:42


Recenze na laserovou tiskárnu SAMSUNG M2825ND

A tak se stalo, že staré japonské Pixle (Canon Pixma) odzvonil zvonec. A je pravda, že inkoustové tiskárny mě na dlouhou dobu vyškolily. Drahý inkoust. Po čase se na trhu objevily levné náplně z Polska, ale nějaký ten rok byl mezi nimi vysoký podíl zmetků, které nefungovaly. Dlouhé vedení. Inkoustovka Canon pořád něco dělala, přemýšlela, blikala, čistila se, otáčela kolečky, odhodlávala se k tisku, až nakonec, se ještě jednou protočila, nachystala a po několika minutách teda dobře, vytiskla stránku a pak už to jelo poměrně rychle. Ovšem, čekat na první výtisk, to bylo často jako čekání na Godota.
kliknout a zobrazit celý článek.....
21.02.2018,19:55


Recenze: Ruční mechanická skartovačka Peach PS300 21

Posledních pár měsíců jsem přemýšlel, že běžná domácnost má jeden velký problém. I když si hlídá informace, používá šifrované přístupy na internet, nesděluje citlivé informace, neregistruje se u každé firmy, kterou potká, a obecně si dává pozor na únik informací, přesto se může stát, že citlivé informace uniknou. Prostřednictvím odpadků.
kliknout a zobrazit celý článek.....
17.12.2017,19:04


Recenze: Nabíječka akumulátorů EXTOL PREMIUM

Vybíral jsem vhodnou nabíječku/dobíječku olověných akumulátorů, s čímž souvisí článek Skladování elektrické energie pro případ nouze. Jak jsem dopadl, co jsem vybral, a zda jsem spokojený, se dozvíte v následujícím textu.
kliknout a zobrazit celý článek.....
30.09.2017,08:57


Jak se starat o dobíjecí baterie? Dobíječka VOLTCRAFT IPC1L

Dobíjecími bateriemi jsme se zabývali v článku z roku 2013, který jsem včera aktualizoval: Baterie pro váš mobil (a jiné zařízení). Bohužel v té době jsem ještě neměl všechny informace, a tak jsem pokračoval v tom, co mi šlo nejlíp. V ničení dobíjecích baterií :-).
kliknout a zobrazit celý článek.....
20.09.2017,19:13


Skládáme úsporný počítač s deskou miniITX v r. 2017

Před cca 3,5 roky jsem složil svůj první úsporný počítač o spotřebě 25 W, na které jsem posléze rozběhl virtuál serveru (běží na něm tento web a další weby) + virtuál pracovní stanice. Za celé ty více jak tři roky tento počítač běží 24 hodin denně, o průměrné teplotě na procesoru +-40 stupňů Celsia. Hardware je NAPROSTO spolehlivý, troufám si říct, že to běží lépe, jak kdejaké superdrahé servery. Jediný problém jsem v počátcích zaznamenal s operačním systémem OpenSUSE, který se asi rok sporadicky jednou za pár týdnů házel smrtelné chyby. Potom přišla aktualizace a tyto potíže ustaly.
kliknout a zobrazit celý článek.....
01.07.2017,08:58


Recenze: Mobilní chytrý telefon SAMSUNG GALAXY J5

Jednoho dne to přijít muselo. Roky jsem se vyhýbal používání chytrého mobilu. Kdysi dávno před deseti lety jsem měl ještě jako obchodník v poměrně dobře zavedené firmě mobilní telefon MDA s výsuvnou klávesnicí. Operační systém byl nejspíš Windows Mobile. Takový telefon stál tenkrát kolem 15 tisíc Kč. Bohužel mě nepřesvědčil, a proto jsem ho věnoval svému kolegovi a od té doby používal různé firmy tlačítkových dual sim mobilů. Vyzkoušel jsem Evolvu alias "žlutou cihlu" s laserem, Ericssona, různé formy Nokií se Symbianem.
kliknout a zobrazit celý článek.....
07.06.2017,19:29


Recenze: Navigace NAVITEL E500

Po 8 letech jsem s definitivní platností odepsal navigaci TomTom One XL. Ve své době jsem za toto zařízení dal cca 5600 Kč. Cena poměrně vysoká. A jak jsem byl s navigací spokojený? Jako první odešla po dvou letech autonabíječka. Následně po cca 4 letech přestala fungovat baterie, respektive udržela navigačku při plném nabití asi 5 minut. A nakonec odešel USB konektor, který se vychemlal. Třikrát se USB konektor přepajoval a já jsem proklínal výrobce, který odflákl USB konektor tak, že jej připájel na mikrokontakty přímo na desce. Každé připájení konektoru prodloužilo životnost této věci o pár měsíců. Zkoušel jsem to po zapájení zapatexovat (po vzoru mého kolegy, který mi s tím prve pomohl), ale ani patex nemohl zajistit dostatečnou pevnost této součástky, jako je usb konektor na plošném spoji. Katastrofa.

Na poslední objížďce, kde bylo nutno, abych se z jednoho konce MORAVSKÉ obce dostal na druhý konec, jsem musel objet cca 15 km objížďky až k jaderné elektrárně Dukovany (vskutku prozřetelně umístěné na kopci...), a následně se pokusil zapnout stařičkou navigačku TomTom One XL a ona na mě zmateně zamrkala zelenou ledkou. Uvědomil jsem si, že usb konektor je opět vychemlaný. Za několik vteřin se zařízení definitivně odmlčelo a nechalo mě doslova a do písmene v rejži.

Nicméně, svou práci tato navigačka odvedla a díky procesu "oprav si svého šmejda sám" jsem prodloužil životnost na neuvěřitelných 8 let.
kliknout a zobrazit celý článek.....
22.06.2016,06:38


Jak se ochránit před počítačem

Na rebelském webu dfens-cz.com vyšel článek Jak ochránit vaše data. Když to shrnu, autor nabádá čtenáře k tomu, aby počítač heslovali heslem v operačním systému, případně heslem v biosu a doporučuje systémové šifrování disku Bitlocker. Jako ideální možnost pro ochranu dat píše o šifrování TrueCrypt. Dovolte, abych se tomuto pojetí bezpečnosti zasmál. Ha ha ha. Z důvodu, abych ochránil čtenáře před těmito nebezpečnými bludy, jsem napsal tento článek a nazval Jak se ochránit před počítačem.
kliknout a zobrazit celý článek.....
03.04.2016,08:31


Srovnávací test pevných disků programem Benchmark Universal 0.2

Pro své vlastní potěšení a také pro informovanost čtenáře jsem provedl srovnávací test pevných disků i flash disků. Porovnání jsem provedl programem Benchmark Universal 0.2.
kliknout a zobrazit celý článek.....
07.01.2016,19:49


Porovnání výkonnosti notebooku, úsporného počítače, minibooku a mobilů

Vždycky jsem si přál porovnat výkonnost různých zařízení prostřednictvím stejné metody, stejného software. Bohužel jsem nikdy takový software nezískal. A tak jsem marně čekal na nějakou možnost, jak porovnat můj mobil s minibookem. Prostě to nešlo. Nakonec jsem se rozhodl, že vytvořím aplikaci, kterou to půjde. Aplikaci, která pojede na všech platformách, které jsou dostupné. A nyní mohu s hrdostí napsat tento článek, ve kterém jen tak, ze zábavy porovnávám nejrůznější zařízení z hlediska výkonnosti. Paráda.
kliknout a zobrazit celý článek.....
02.01.2016,21:56


CyberPower BU600E-FR, recenze a návod, jak odstranit pískání

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. Malá, levná UPS za pouhou tisícovku (s DPH v r. 2015), se kterou jsem NAPROSTO spokojený. Za poslední dva roky jsem pořídil celkem 3 ks těchto UPS a musím říct, že o nich prakticky vůbec nevím. Dělají, co mají a dvě z nich jsem nadobro zbavil pískání, takže jsou navíc supertiché.

V následujícím textu si řekneme, jaké jsou výhody a nevýhody UPC CyberPower BU600E-FR a také vám prozradím návod, jak tuto UPS zbavit pískání nadobro.
kliknout a zobrazit celý článek.....
30.08.2015,15:09


Vyplatí se vyměnit starý zdroj u funkční počítačové sestavy za účinnější zdroj?

Jak obvykle jsem to risknul. U staré počítačové sestavy Triline jsem měl 7 let starý zdroj Fortron 350 W. Pokud tento zdroj vyměním za počítačový zdroj se specifikací 80+ BRONZE, dojde k úspoře elektrické energie? A jak velké?
kliknout a zobrazit celý článek.....
05.08.2015,12:17


Recenze: Gigabitový switch TP-LINK TL-SG108, úsporný držák

Kovové tělo, dobře odvádějící teplo, minimální spotřeba elektrické energie, přehledná informace, zda je spojení gigabitové nebo megabitové. ANO, to je switch značky TP-LINK.

S výrobky TP-LINK mám prozatím ty nejlepší zkušenosti. O routrech TP-LINK prakticky vůbec nevím. Prostě pracují extrémně spolehlivě a já se nemusím zatěžovat jakoukoli údržbou nebo restarty. Nepřehřívají se, mají minimální spotřebu, pracují. Zdá se, že switch bude odvádět stejně dobrou práci.
kliknout a zobrazit celý článek.....
13.06.2015,14:50


Jaká paměťová SD (secure digital) karta do digitálního fotoaparátu?

Kolega mi poslal dotaz, jakou by si měl pořídit SD kartu do digitálního fotoaparátu. Následující text přináší odpověď. Paměťové SD karty do foťáku se rozlišují podle rychlosti, velikosti a typu karty. SD karty jsou nástupcem MMC karet (MultiMediaCard) a v podstatě také nástupci SmartMedia karet.
kliknout a zobrazit celý článek.....
26.05.2015,18:01


Úsporné pracovní PC pro kancelářskou práci

Naskytla se mi příležitost pokusit se složit úsporný počítač běžného výkonu. Počítač pro běžnou kancelářskou práci, ale také pro programování, či práci s databázemi. Tradičně jsem zvolil zdroj značky Seasonic a procesor Intel. Ostatní se dozvíte v následujícím textu.
kliknout a zobrazit celý článek.....
31.03.2015,19:18


Životnost počítačových komponent, životnost počítače

Při sestavování domácího serveru, počítače pro dlouhodobé praktické používání, je dobré znát pravděpodobnou životnost komponent, abyste si mohli včas připravit možnost opravy nebo nahrazení stávajícího vybavení.
kliknout a zobrazit celý článek.....
28.03.2015,11:58


Rozdíl mezi 32bitovým a 64bitovým PC, x86 a x64

Jaký je vlastně rozdíl mezi 32bitovým a 64bitovým počítačem? Proč se o 32bitovém systému píše jako o zastaralém? Možná vás to překvapí, ale kromě výše uvedených dvou typů, existují také 8bitové a 16bitové počítače.
kliknout a zobrazit celý článek.....
10.03.2015,18:11


Routery: Další kritická chyba, Misfortune Cookie. Koupit nový router?

Izraelská antivirová společnost Check Point objevila kritickou chybu Misfortune Cookie, která se vyskytuje na milionech routerů. Chyba se týká některých routerů a síťových prvků od firem: Beetel, Nilox, Zyxel, Starnet, BSNL, Airlive, Approx, SBS, Conceptronic, Compact, den-it, Delsa, D-Link, Binatone, Huawei, Edimax, Hexabyte, iBall, Azmoon, Arcor, Billion, Kraun, Buffalo, Postef, Linksys, LightWave, ZTE, Mercury, SendTel, SmartAX, MTNL, Netcomm, lodata, Reconnect, Roteador, Maxnet, Connectionnc, Everest, ProNet, PreWare, Pentagram, TP-link, Sterlite, Twister, Sweex, CentreCOM.LevelOne, Atlantis.
kliknout a zobrazit celý článek.....
20.12.2014,13:10


Inteligentní nabíječka nechce nabít NiMH baterii. Jak na to?

Každému se to jednou stane. Máte superinteligentní nabíječku, narvete do ní baterie a ona vám je vyplivne zpět jako vadné. Nejdou dobít. Co teď? Vyhodit baterie?? Máte celkem tři možnosti. První možností je vyhodit baterie. Respektive je vzít a uložit do příslušného místa podle zákona, které je určitě nabarveno na zeleno a občas se nachází na takových místech, kde by to jeden nečekal. V supermarketu.
kliknout a zobrazit celý článek.....
25.10.2014,18:32


TP-LINK TL-WDR4300 (N750), recenze a zkušenosti s používáním

Dostal jsem požadavek pro novou pobočku zajistit router, který umožní bezdrátově komunikovat jak v pásmu 2,4 GHz, tak v pásmu 5 GHz. Vzhledem k tomu, že jsem aktuálně doma konfiguroval jiný TP-LINK (TL-R470T+), pořídil jsem opět TP-LINK.

Tento router pořídíte za cenu kolem 2 000 Kč včetně DPH. Jeho ovládací webové rozhraní je hezčí než u modelu TL-R470T+. Téměř to vypadá, jako by to naprogramoval úplně jiný programátor. Bohužel, jak se ukázalo, je tam taková zásadní chybka, kterou zjistíte, pokud se připojujete zvenku na proroutovanou cestu do vnitřní adresy s tímto routerem. Webové rozhraní začne házet sračky. Původně jsem se domníval, že chyba je ve mně nebo v poskytovateli, ale nakonec se ukázalo, že chyba je v autorovi webového rozhraní TP-LINK.
kliknout a zobrazit celý článek.....
12.10.2014,21:50


Počet vypsaných článků na stránce: 25 z celkem 58 článků.
1  2  3  
název a sídlo firmy: Josef Nádběla - ALAWARE IČ: 75811511,  sídlo: Moravská 617/18, Chropyně
Firma je zapsána do živnostenského rejstříku pod názvem 'Josef Nádběla', odkaz zde.
Jsme neplátci DPH.

Webový systém NÁDBĚLA WEB INFINITY 1.1.21D - Copyright Josef Nádběla - ALAWARE 2021 - Všechna práva vyhrazena.
CSS 3.0, PHP 5.4.20 STRICT (verze PHP na hostingu: 5.4.20), XHTML 1.0 Strict
Odladěno pro Internet Explorer 9-11; Mozilla Firefox 12-57; Opera 11,12; Google Chrome 20-34, Maxthon Cloud Browser v4.0.3.6000.
v