Céčka pro vaše děti.
Aktuální kurzy (ČNB):
22. 08. 2018 08:01:01
1 AUD=16,439 Kč
1 BGN=13,160 Kč
1 BRL=5,643 Kč
1 CAD=17,185 Kč
1 CHF=22,636 Kč
1 CNY=3,270 Kč
1 DKK=3,451 Kč
1 EUR=25,740 Kč
1 GBP=28,6 Kč
1 HKD=2,850 Kč
1 HRK=3,46 Kč
100 HUF=7,958 Kč
1000 IDR=1,535 Kč
1 ILS=6,120 Kč
100 INR=32,050 Kč
100 JPY=20,265 Kč
100 KRW=1,998 Kč
1 =
1 MXN=1,182 Kč
1 MYR=5,461 Kč
1 NOK=2,652 Kč
1 NZD=14,894 Kč
100 PHP=41,860 Kč
1 PLN=5,975 Kč
1 RON=5,546 Kč
100 RUB=33,126 Kč
1 SEK=2,449 Kč
1 SGD=16,354 Kč
100 THB=68,360 Kč
1 TRY=3,642 Kč
1 USD=22,376 Kč
1 XDR=31,085 Kč
1 ZAR=1,549 Kč
www.cnb.cz
Zlato, stříbro, platina:
06. 05. 2015 08:30:02
Zlato (CZK/g)
Stříbro (CZK/g)
Platina (CZK/g)
LBMA Fix
Zítřejší počasí v ČR:
Čtvrtek: polojasno,oblačno,během dne místy přeháňky nebo bouřky,bouřky,slabý jihozápadní vítr,minimální teplota: ek ja °C,maximální teplota: ek ja °C
Když podržíte myš nad názvy krajů, zjistíte lokální informace.
Aktuální počasí v ČR:
POZOR!!!
NEBEZPEČÍ POŽÁRŮ
Jihočeský kraj
Jihomoravský kraj
Královéhradecký kraj
Liberecký kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Pardubický kraj
Praha
Plzeňský kraj
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Vysočina
Zlínský kraj
Středa: polojasno,oblačno,slabý východní vítr,minimální teplota: 16/12 °C,maximální teplota: 28/32 °C
Jihočeský kraj
České Budějovice 19.2 °C
Český Krumlov 14.8 °C
Frymburk 16.2 °C
Milevsko 19.5 °C
Pikov 21.2 °C
Tábor 19.3 °C
Volary 11.8 °C
Jihomoravský kraj
Brno 20.1 °C
Břeclav 18.8 °C
Prosiměřice 21.5 °C
Šlapanice °C
Sudoměřice 19.3 °C
Vysočany 18.6 °C
Karlovarský kraj
Františkovy Lázně 16.4 °C
Josefov 16.5 °C
Nové Hamry °C
Svatava 17 °C
Karlovy Vary °C
Královéhradecký kraj
Břístev 20.2 °C
Hradec Králové 18.7 °C
Chlumec nad Cidlinou 20.3 °C
Nová Paka 17.7 °C
Špindlerův Mlýn 9.6 °C
Liberecký kraj
Frýdlant 15.7 °C
Liberec ký Jihomoravský °C
Smržovka 15.3 °C
Železný Brod °C
Moravskoslezský kraj
Albrechtice 23 °C
Hladké Životice 18.7 °C
Opava 15 °C
Rýmařov 17.3 °C
Olomoucký kraj
Olomouc 19.9 °C
Slatinice 19.4 °C
Sobotín 16.1 °C
Šternberk 20.1 °C
Žerotín 19.2 °C
Pardubický kraj
Lanškroun 16.6 °C
Srch 18.8 °C
Ústí nad Orlicí °C
Včelákov 17.9 °C
Vysoké Mýto 18.1 °C
Praha - hlavní město
Praha 5 17.5 °C
Praha 6 19.4 °C
Praha 9 18.8 °C
Praha 10 20.5 °C
Plzeňský kraj
Blovice 15.7 °C
Číhaň 13.6 °C
Míšov 18.6 °C
Petrovice 16.3 °C
Plzeň 17.4 °C
Rokycany °C
Středočeský kraj
Benešov 19.5 °C
Čechtice 18.5 °C
Kladno 17.7 °C
Kutná Hora 19.3 °C
Mnichovo Hradiště 19.1 °C
Senomaty 18.3 °C
Unhošť °C
Ústecký kraj
Děčín 18.9 °C
Jirkov °C
Roudnice nad Labem 19.4 °C
Střelná 18.9 °C
Ústí nad Labem °C
Vysočina
Domašov 18 °C
Hlinsko 18.4 °C
Pelhřimov 17.6 °C
Třebíč 17.6 °C
Žďár nad Sázavou 17.5 °C
Zlínský kraj
Brumov-Bylnice 17 °C
Chropyně 19.1 °C
Kunovice 18.3 °C
Louka 18.8 °C
Uherský Ostroh 18.1 °C
Zlín 18 °C
Supervulkány:
Yellowstone: NORMÁLNÍ STAV
Toba: NORMÁLNÍ STAV
Laacher See: NORMÁLNÍ STAV
Campi Flegrei: PROBOUZÍ SE
FUJI: NEKLIDNÁ
Long Valley: NORMÁLNÍ STAV
Meteorické hrozby:
2018-Aug-22 16:34 | 2018 PK9
   Přiblížení (km): 6 409 508
   Přiblížení (LD): 16.67
   Rychlost (km/s): 8.97
   Magnituda: 25.16
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-22 23:01 | 2015 QM3
   Přiblížení (km): 9 354 123
   Přiblížení (LD): 24.33
   Rychlost (km/s): 13.39
   Magnituda: 20.4
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-23 09:49 | 2018 PW7
   Přiblížení (km): 4 284 517
   Přiblížení (LD): 11.15
   Rychlost (km/s): 10.56
   Magnituda: 24.3
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-23 20:57 | 2018 PU23
   Přiblížení (km): 2 981 319
   Přiblížení (LD): 7.76
   Rychlost (km/s): 1.47
   Magnituda: 28.12
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-24 12:21 | 2018 PR9
   Přiblížení (km): 6 585 560
   Přiblížení (LD): 17.13
   Rychlost (km/s): 14.03
   Magnituda: 24.43
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-25 11:33 | 2012 BD14
   Přiblížení (km): 14 770 961
   Přiblížení (LD): 38.43
   Rychlost (km/s): 10.46
   Magnituda: 26.5
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-25 18:20 | 2005 QQ87
   Přiblížení (km): 13 268 675
   Přiblížení (LD): 34.52
   Rychlost (km/s): 19.14
   Magnituda: 22.7
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-27 07:28 | 2018 PQ10
   Přiblížení (km): 11 816 107
   Přiblížení (LD): 30.74
   Rychlost (km/s): 10.6
   Magnituda: 24.97
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-27 21:35 | 2018 LQ2
   Přiblížení (km): 3 596 501
   Přiblížení (LD): 9.36
   Rychlost (km/s): 1.49
   Magnituda: 24.8
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-28 12:02 | 358744
   Přiblížení (km): 14 752 139
   Přiblížení (LD): 38.38
   Rychlost (km/s): 14.02
   Magnituda: 18.8
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-28 16:31 | 2016 GK135
   Přiblížení (km): 6 404 816
   Přiblížení (LD): 16.66
   Rychlost (km/s): 2.75
   Magnituda: 28.1
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-29 03:38 | 2016 NF23
   Přiblížení (km): 5 052 087
   Přiblížení (LD): 13.14
   Rychlost (km/s): 9.04
   Magnituda: 22.9
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-29 07:27 | 1998 SD9
   Přiblížení (km): 1 620 636
   Přiblížení (LD): 4.22
   Rychlost (km/s): 10.7
   Magnituda: 24.2
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-30 06:50 | 2018 PH21
   Přiblížení (km): 9 756 952
   Přiblížení (LD): 25.38
   Rychlost (km/s): 16.2
   Magnituda: 24.28
   Velikost (m): info zde
2018-Aug-30 15:30 | 2018 DE1
   Přiblížení (km): 5 619 501
   Přiblížení (LD): 14.62
   Rychlost (km/s): 6.48
   Magnituda: 25.5
   Velikost (m): info zde
2018-Sep-01 07:55 | 2017 RL16
   Přiblížení (km): 14 391 709
   Přiblížení (LD): 37.44
   Rychlost (km/s): 6.44
   Magnituda: 25
   Velikost (m): info zde
Slunce:
Magnetické bouře (posl. 3 hod.):
Magnetické bouře (posl. 24 hod.):
Dnes celkem erupcí:
Včera celkem erupcí:
Přijde magnetická bouře do 24 hod.?:
Ozónové zpravodajství:
293 D.U. (- 9 %)
Ozónová vrstva výrazně oslabena.
UV Index = 5.8
Index krize v ČR.
Úvod Hledání Fotogalerie Videogalerie On-line hry On-line testy Odkazník Registrace Jak podpořit Blogovník Nápověda Provozní podmínky Zásady ochrany osobních údajů
Partnerské weby/Spolupracujeme
Internetový antikvariát, bazárek, e-shop.
Webový systém NÁDBĚLA WEB.
Váš banner na tomto místě!
Redakční kontakt: redakce@blogovnik.cz
Ostatní kontakty zde.
RSS zdroj zde nebo klikněte na ikonku (Přidej na Seznam.cz) v záhlaví.
 



Návštěvy
Celkem:588758
Tento rok:36964
Měsíc:5363
Včera:290
Dnes:66
Online:8
počítadlo ALAWARE.CZ

Úvodní strana  Prohlížení článků  GDPR, metla na drobné živnostníky




GDPR, metla na drobné živnostníky

  (aktualizace 25.2.2018) GDPR = General Data Protection Regulation. A ano, je to jedna z mnoha regulací, které byly, jsou a budou připraveny Evropskou Unií pro svého ovčana, pardon pro občana. O co jde? V tomto případě jde o snůšku jakýchsi právních rámců, kodexů a říkání, které nejsou (alespoň o tom prozatím nevím) dány jasnými předpisy v zákonech, ale přesto při jejich nedodržování hrozí sankce ve formě pravděpodobných pokut. Kontrolovat a postihovat nedodržování snůšek GDPR bude úřad pro ochranu osobních údajů = tzv. DOZOROVÝ ÚŘAD. Následující text je určitým souhrnem pro mě a zároveň možnou nápovědou pro vás. V podstatě se sám sebe pokusím provést tím, co bych měl udělat, abych se jako drobný živnostník cítil před touto nespecifickou kuratelnou v bezpečí, a aby se nade mnou nehoupal Damoklův meč, hrozící mi setnout hlavu za něco, co v podstatě ani nemám šanci nějak ovlivnit. Např. za to, že mi nějaký hacker ukrade data, on potrestán nebude, ale já za to, že jsem o této skutečnosti neupozornil zákazníka, ano.

Řekněme si rovnou, že podnikání v překrásné nové Evropské Unii nebude snadné. Ale dost řečí. Hlavouni něco vymysleli a já teď budu možná i stovky hodin vymýšlet, jak z toho ven, studovat výplky a informační zdroje, různé názory, diskusní fóra, postoje úřadů, vyhotovit si z toho poznámky, co dělat, a následně přistoupit k činu.  Protože pokud si nechcete zaplatit nějakého poradce, který beztak za nic nebude nést odpovědnost, musíte si nějak poradit sami.

Informační zdroje ke studiu

Pohodlně se usaďte, příjemně se nalaďte, protože nyní budete každý večer studovat moře informací ohledně GDPR. Začínáme:

Nejzákladnější informace
https://www.uoou.cz/gdpr/ds-3938/p1=3938
Tady jsou nějaké základní kecy k něčemu, co v tuto chvíli není zákonem dáno. Co si z toho vzít? Určitě moře odkazů ke studiu. A potom toto:
Cituji:
před zahájením nového zpracování je třeba posoudit vliv jednotlivých zpracování na ochranu osobních údajů (DPIA) a zvolit vhodné nástroje ochrany údajů, za určitých podmínek si vyžádat předběžnou konzultaci u dozorového úřadu. Klíčem k nastavování povinností pro správce je rizikovost, která je dovozována z rozsahu zpracování, zpracovávaných osobních údajů a používaných technologií.
A hned mám otázku. Co je to DPIA??? DPIA = Data Protection of Impact Assessment. Na této adrese (https://www.gdpr.cz/gdpr/heslo/data-protection-impact-assessment ) se uvádí, že by se mělo většinou jednat o nějaký softwarový nástroj. Pro malého živnostníka je nemyslitelné kupovat si softwarový nástroj, který by řešil vliv zpracování na ochranu osobních údajů. Z toho si vyvozuji, že buďto nebudu osobní údaje vůbec zpracovávat a nebo je budu zpracovávat tak, abych je zpracoval jednou a naposled a následně všechny údaje smazal, aby nemohlo dojít k narušení "ochrany" osobních údajů, protože už nebude chránit co.

Z výše uvedeného mi vyplývá, že nejlepší cestou, jak chránit osobní údaje, je všechny osobní údaje odstranit ihned po provedení obchodní operace. Pokud nějaké osobní údaje zůstanou, držet je MIMO POČÍTAČ, MIMO INTERNET tak, aby nemohlo dojít k jejich odcizení a pokud by k jejich odcizení fyzicky došlo, aby tato skutečnost byla prokázána ideálně policejním protokolem a následně, aby se samotná  policie zabývala vyšetřením krádeže těchto fyzických údajů (např. šanonů s objednávkami). Pro mě z toho vyplývá, vyvést maximum informací mimo virtuální svět počítače do fyzického světa papíru a tento fyzický svět papíru uzamčít v trezoru nebo za zabezpečeným vstupem proti vloupání.

Zatímco ochranu dat na počítači vzhledem k tomu, že jsou napíchnuté i procesory, zorganizovat nejsem a nechci za to mít odpovědnost, když ji nemá výrobce procesorů nebo operačního systému, ochranu fyzických dat, třeba tesaných do kamene, schopen zajistit jsem. A vypadá to, že přesně tohle po mě GDPR chce, abych si mohl říct, ano, udělal jsem maximum pro to, aby data u mě byla v bezpečí.

Následné studium žvástů o GDPR se tedy bude principiálně držet toho, jaká data zlikvidovat na počítači nebo médiích, abych nebyl uveden v riziko nedodržování GDPR a zajištění ochrany, kterou nemohu zajistit, protože ji není schopen zajistit ani výrobce procesorů a ani výrobce operačního systému. A zatímco mě by postih za ztrátu dat za určitých okolností hrozil, výrobcům obého nehrozí zjevně nic. Počítač se tedy pro mě stává médiem, které mě uvádí v riziko a musím zcela logicky omezit využívání počítače a úložných virtuálních médií tak, abych toto riziko minimalizoval nebo zcela eliminoval.

Tuto zásadu budu nazývat zásadou KOVADLINY. Protože právě o kovadlinu se Damoklův meč GDPR , jenž není kladivem, otupí a nebude dělat to, co dělat má, tj. kriminalizovat skupinu obyvatel. A je docela škoda, že kriminalizace skupiny obyvatel není trestná, pokud ji ovšem nepovažujeme za diskriminaci skupiny obyvatel, což by se teoreticky na drobné živnostníky, kteří nemají dostatečný právní základ, dostatečný kapitál na ochranu před GDPR, dalo aplikovat.

Když si danou problematiku zmetaforizujeme, tak GDPR je jako meč nebo sekyra, a to jsou sečné nástroje, které se potřebují do něčeho zaseknout. Když nebudu mít data k ochraně, nebude se mít GDPR do čeho zaseknout a případná kontrola úředního šimla dopadne ztrátou jeho času a mým úsměvem s tím, že se pokusím žádat odškodnění za zmařený můj čas a způsobený stres včetně náhrady ušlého zisku.

Budeme tedy vystupovat stejnou logikou jako EU a vytvoříme si vlastní zásady. Zásada KOVADLINY proti zásadám GDPR.

Cituji:
Správci a zpracovatelé jsou za určitých podmínek povinni jmenovat pověřence pro ochranu osobních údajů.
Pokud budu aplikovat zásadu KOVADLINY, tak nemusím jmenovat pověřence pro ochranu osobních údajů.

Co je to osobní údaj?

Podle wikipedie je, cituji:
Osobním údajem je jakákoliv informace týkající se určené nebo určitelné fyzické osoby, k níž se osobní údaje vztahují. Tato se považuje za určenou nebo určitelnou, jestliže lze fyzickou osobu přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro její fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu.
Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Osobn%C3%AD_%C3%BAdaj
Za osobní údaj tedy považujeme jméno a příjmení, datum a místo narození, rodinný stav, rodné číslo, státní příslušnost, adresa trvalého bydliště, telefonní spojení a další v duchu definice osobního údaje. Osobním údajem může být i e-mailová adresa, jestliže lze podle ní identifikovat danou osobu, což teoreticky nepřímo a pokud je adresa dostatečně výstižná, tak i přímo lze.

Aby mohla naše Kovadlina fungovat, je třeba důsledně likvidovat cokoli, co smrdí osobním údajem. A pokud máme osobní údaje, tyto evidovat mimo počítač, mimo očima nečitelné paměťové médium, ideálně na papíře, tento papír mít uzamčený a ideálně skrytý, aby o něm nikdo nevěděl, a tedy aby kontrola neměla co kontrolovat a případný zloděj co krást.
Možná úplně nejlepší je zaznamenat záznamy na papír v jazyce a písmu, kterému nikdo nerozumí jenom my sami. Jedním takovým písmem je těsnopis, který ovládám, za využití speciální zkratek. :-)
Další možností je data na papíře rovnou šifrovat a následně dešifrovat přes skener rozpoznávající znaky a příslušný software s aktivačním klíčem, který bude uložen na speciálním paměťovém médiu uschovaném v certifikovaném trezoru. Takto bychom snad mohli učinit GDPR zadost.

GDPR (celý název je: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů)) bude platit na území ČR od 25. května 2018 a jako "obecné nařízení" nahradí zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Lze předpokládat, že postupně na toto obecné nařízení vzniknou nové zákony (např. novelizovaný zákon 101/2000 Sb.) nebo předpisy.  Zákony a předpisy však budou mít pouze doplňkový charakter k nařízení EU o GDPR.

Z GDPR jsou vyloučeny činnosti, při kterých jsou  zpracovávány osobní údaje pro osobní nebo domácí činnost.

Dále je z působnosti obecného nařízení vyloučeno zpracování prováděné příslušnými orgány za účelem prevence, vyšetřování, odhalování či stíhání trestných činů nebo výkonu trestů, včetně ochrany před hrozbami pro veřejnou bezpečnost a jejich předcházení.

A to mi něco připomíná...

Zápisy o provedení GDPR

O jakémkoli opatření v souladu s GDPR je vhodné provádět zápisy ideálně podepsané svědkem, notářem, nebo advokátem. Je to z toho důvodu, že nařízení GDPR ukládá na bedra "správce" dokládat nakládání s osobními údaji a dokládat, že pracuje v souladu GDPR. Je třeba vytvořit kodex, zápisy, logy, interní směrnice, dokumentaci o prováděných činnostech, které vedou ke snížení rizika zneužití osobních údajů.

Pokutový systém/Sankce

Pokuta může být udělena až do výše 20 000 000 EURO a nebo až 4 % z obratu!!!
Na české koruny je to cca až 500 milionů Kč.
K tomuto bych chtěl dodat, že dle mého názoru se takto dá "uvařit" prakticky kdokoli. GDPR má natolik obecný a principiální charakter, že nalezení porušení těchto principů nebude u kohokoli žádný problém.

Závěrem

Domníval jsem se, že jsem v oblasti zabezpečení dat dostatečně paranoidní, ale chyba lávky. Budu muset svoji paranoiu navýšit minimálně stokrát a nebo totálně zrušit veškeré živnostničení, na které má GDPR sebemenší vliv.

Závěrem bych to shrnul poměrně lapidárně. Pokud člověk, byť se bude snažit učinit GDPR a dalším sračkám zadost, dostane likvidační pokutu, povede to k jeho vyčlenění ze společnosti a totální ztrátě zábran ve všech oblastech a zejména v těch, které společnost nejvíce bolí. Tohle někdo opravdu chce???

Přijmutá opatření - příklady:

- zavést dokumentaci, která bude dokládat činnost pro snížení rizika zneužití osobních údajů a dodržování zásad GDPR. Každý doklad by měl být podepsán nějakým svědkem, notářem nebo advokátem (např. prohlášení o implementaci zásad GDPR).
- jakékoli narušení bezpečnosti transparentním a ověřeným způsobem hlásit na úřad pro ochranu osobních údajů.
- šifrace pevného disku. Lze využít funkčnosti Linuxu, protože o jiném šifrovaném neopensource systému, kde výrobce v podstatě nenese za ukradení dat odpovědnost, z bezpečnostního hlediska neuvažuji.
- průběžná šifrace veškerých dat na jakýchkoli paměťových médií kromě papíru, který bude řešen jinak. Lze využít např. skvělý ruský opensource software 7-Zip od Igora Pavlova, který funguje jak na Windows, tak na Linuxu.
- šifrace veškeré privátní e-mailové komunikace. S adresáty, kteří odmítnou šifrovat a postupovat v duchu zásad GDPR přerušit kontakt.
- e-maily provozovat na vlastním zabezpečeném e-mailovém serveru, kontrolovat logy a chránit tento systém ve vlastní režii.
internetové prezentace provozovat na vlastním zabezpečeném www serveru, kontrolovat logy a chránit tento systém ve vlastní režii.
- ftp provozovat na vlastním zabezpečeném ftp serveru.
- šifrovat přístup k ftp.
- šifrovat přístup k webům, nešifrovaný přístup přesměrovat na šifrovaný přístup (protokol https).
- neprovozovat systém registrací, zrušit veškeré seznamy registrantů.
- neuchovávat v počítači osobní údaje déle jak 30 dnů i v případě objednávky.
- neuchovávat maily v mailové schránce se stářím více jak 30 dnů. Starší maily půjdou na externí úložiště, které bude mimo intranet i internet.
- zvýšit zabezpečení do prostor, kde se uchovávají šanony s citlivými nebo osobními údaji (např. vytisknuté objednávky). (mříže, alarm, bezpečnostní až pancéřované dveře, nástražné pasti pro vetřelce, trvalý on-line dohled kamer).
- zabezpečit veřejně přístupnou síť (např. WiFi, Bluetooth, ale i klasickou "po drátě") tak , aby nikdo anonymní nemohl z této sítě páchat nelegální aktivity, a pokud někdo tyto aktivity páchal, tak byl identifikovatelný, jinak vina automaticky padá na poskytovatele této sítě. A s tím i hrozba sankcí.

--tento článek je ve vývinu--

Zdroje:
názor a zkušenost autora
https://cs.wikipedia.org/wiki/Osobn%C3%AD_%C3%BAdaj
https://www.uoou.cz/gdpr/ds-3938/p1=3938
http://www.privacy-regulation.eu/cs/5.htm






















--jun--
24.02.2018,16:21
Počet čtenářů:
Notice: Undefined variable: pristupy1 in /home/www/blogovnik.cz/skripty/php/clanky/clanky.php on line 672



název a sídlo firmy: Josef Nádběla - ALAWARE IČ: 75811511,  sídlo: Moravská 617/18, Chropyně
Firma je zapsána do živnostenského rejstříku pod názvem 'Josef Nádběla', odkaz zde.
Jsme neplátci DPH.

Webový systém NÁDBĚLA WEB INFINITY 1.1.21D - Copyright Josef Nádběla - ALAWARE 2018 - Všechna práva vyhrazena.
CSS 3.0, PHP 5.4.20 STRICT (verze PHP na hostingu: 5.4.20), XHTML 1.0 Strict
Odladěno pro Internet Explorer 9-11; Mozilla Firefox 12-57; Opera 11,12; Google Chrome 20-34, Maxthon Cloud Browser v4.0.3.6000.
v