Potřebujeme:1 vejce
hladkou mouku
500 g listového těsta (prodává se v obchodě buď mražené nebo chlazené)
kmín
tvrdý sýr (eidam, gouda) cca 0,5 cm tloušťka plátek
kečup
hořčice
okurek (třeba zavařovaný Znojmia)
olivový olej (pokud jste zjistili jako já, že se kvůli výrazné chuti skoro na nic nehodí a chcete se ho elegantně zbavit :-)) nebo cokoli jiného na promazání plechu, či pečící papír
sůl
Příprava trvá max. 60 min. a je velmi snadná.
Válecí desku posypejte hladkou moukou, aby se vám nelepilo těsto. Plcněte na desku listové těsto a rozválejte na cca 2-3 mm tloušťku. Vyřezejte si obdélníky nebo čtverečky, do kterých budete dávat náplň tak, aby se vám dobře formovaly při uzavírání.
Do každého obdélníčku dejte 2 kolečka okurky, kousek tvrdého sýra, kápněte kečupu a hořčice. Obdélníčky zadělejte "do uzlíčků" nebo "válečků".
Připravte si plech, který vymažete panenským olivovým olejem. Nebojte, děsivé výrazná chuť olivového oleje se do koláčků nedostane. Olivový olej je dobrý na pečení, koláčky se nepřipálí. Já jsem olivový olej použil proto, abych se ho zbavil. Podlehl jsem propagandě a koupil několik lahví olivového oleje. Následně jsem zjistil, že je to s ním jako třeba s kečupem. Kam se kápne, tam přebije ostatní chutě.
Zapněte troubu a nechte rozehřát na 180 stupňů.
Klepněte jedno vejce - bílek a posolte. Našlehejte. Potřete připravené uzlíčky vejcem. Tím zajistíte, že vám koláčky po upečení zezlátnou.
Nepotírejte olejem, nebo budou koláčky až příliš mastné!Naskládejte uzlíčky na plech a vložte plech do trouby.
Pečte 20 - 30 minut při 180 stupních. Průběžně sledujte stav. V okamžiku, kdy je koláček na povrchu nazlátlý, je hotovo!
Slaný sýrový koláč lze použít i jako hlavní chod - oběd nebo vydatná večeře. Hodí se také do zaměstnání, kde zasupluje oběd. Lze ho jíst i po studenu, takže kdo nesnášíte mikrovlnky jako já, budete spokojení.
Hotové jídlo stačí pro 3-4 osoby.